In english

Promenera vid Rådasjön

Ett populärt promenadstråk går genom bokskogen ut mot Labberahalvön. Längs ut på udden hittar du den perfekta klippan i solen, för din medhavda matsäck. Här finns även en gammal ruin som är värd ett besök. En promenad vid Råda Säteri är en mix av kulturhistoria och natur.

Ruin med mossbevuxna stenar i grönskande skog.

Foto: Anna Sigvardsson

Ruinen på Labbera

Skyltar visar dig rätt väg genom skogen mot ruinen på Labberahalvön. Väl framme kan du bekanta dig med en lite annorlunda ruin: den har nämligen aldrig varit någon färdig byggnad. Det var Martina von Schwerin, en av Råda Säteris mest kända ägare, som i början av 1800-talet önskade ”förhöja naturens romantik” i området. Så hon byggde sig helt enkelt en egen ruin. Ett vackert exempel på den romantiska historiesyn som rådde under denna tid. Men det finns även tecken på att funnits en riktig fornborg här, med vattenmagasin och muromgärdade rågångar.

Grottor mellan klipporna

Längs norra delen av udden går en stig som tar dig förbi en bergskam där klippblock rasat ned och bildat grottliknande formationer. Dramatiskt och spännande!

Vet du hur eken ser ut och hur bofinken låter?

Utmana farmor, brorsan eller din vän i en klurig naturfrågesport! Längs promenadslingan på Labbera finns informationsskyltar med frågor.

Logotyp för Tillgänglighetsdatabasen.